Scurt istoric al Scolii Gimnaziale nr. 1 DRAGU

     Cercetand documentele, investigand oamenii mai in varsta care au fost implicati in viata scolii, s-a putut stabili istoricul existentei scolii noastre.


     Cele mai vechi documente despre aparitia scolii in satul Dragu au fost gasite in arhiva bisericii ortodoxe din Dragu si consemneaza ca scoala in acest sat a luat fiinta in anul 1860. La inceput n-a avut local propriu, cursurile desfasurandu-se intr-o casa taraneasca proprie.


     Astfel in Arhiva Statului din Cluj-Napoca, fondul Episcopiei Gherla, 1869 - 3070, f. 14., se gaseste un document datat 16 octombrie 1869 Dragu, prin care satul Dragu se pronunta pentru mentinerea caracterului confesional al scolii sale,in care predarea sa se faca in limba romana.


     Tot din aceeasi perioada (10 octombrie1869) se pastreaza in arhivele mentionate mai sus o "Dechiaratiune" (Arhivele Statului din Cluj-Napoca, fondul Episcopiei Gherla, 1869 - 3070, f. 4) a satenilo din Adalin prin carae se pronunta la fel pentru mentinerea caracterului confesional al scolii, in care predatrea sa se faca in limba romana.


     Din anul 1872 pana in anul 1874 dureaza constructia unei cladiri noi, prin contributia si efortul satenilor, compusa din trei sali: una pentru cursuri iar celelealte doua erau folosite de invatator ca locuinta.


     Documentele atesta ca primul invatator a fost Gheorghe Laurentiu. Alte date nu se cunosc pana in anul 1903 cand il gasesc ca invatator pe Muresan Andrei si totodata gasim primele cifre statistice privind evolutia efectivelor de elevi:

  • 1903 - invatator Gheroghe Laurentiu - 112 elvi "ordinari" si 35 la cursuri de "repetitie".
  • 1906 - invatator Ioan Botea - 86 elevi "ordinari" si 38 la cursuri de "repetitie"
  • 1911 - invatator Pop Gavril (primul invatator ridicat dintre taranuii din sat) - 6 clase cu un total de 120 elvi. Se edifica un nou local de scoala din caramida cu o sala de clasa si locuinta pentru invatator.
  • 1914 - 76 elevi "ordinari" si 24 "cursuri de repetitie".
  • 1922 - doi invatatori la circa 150 - 175 elevi la "cursuri de repetitie".

     In anul 1937 se demoleaza cladirea veche si se incepe constructia altui loc finalizat abia in anul 1951 sub conducerea inimosului dascal Teodor Bugnariu, cladire care se mai utilizeaza si astazi.


     In deceniul 7 se inregistreaza o crestere semnificativa a numarului de elevi, avand in vedere reforma invatamantului din anul 1948 care concentra la centru de comuna elevii din clasele V-VIII. Se inpune astfel constructia de noi spatii de invatatmant, ceea ce se intampla in anul 1958 cand incepe constructia unui nou local de scoala cuprinzand 4 sali de clasa complectate cu inca 4 sali de clasa in anul 1967.


     Deceniul 8 si 9 cand poulatia scolara era mult mai numeroasa, scoala noastra s-a remarcat prin activitatile cultural - sportive. Astfel sportivi scolii noastre care activau in cadrul Asociatiei Sportive Drum Nou Dragu s-au remarcat in competitiile sportive de oina - sportul nostru national, participand la fazele judetene si nationale cucerind numeroase premii si cupe. Sufletul tuturor acestor activitati a fost domnul director din acea perioada Zah Teodor.